Arpinói Cicero Verseny Hazai Válogatóversenye

Szakmai beszámoló a 43. Arpinói Nemzetközi Cicero-versenyről és a római tanulmányi kirándulásról

2023. április 30-május 7. Az idei verseny tizennégy magyar résztvevője bizonyos szempontból rendhagyó programban vehetett részt. A május 4-n elérhető, igen kései repülőjárat jelentette nehézségek és kockázatok miatt ugyanis az érintettekkel konzultálva Adamik tanár úr arra a döntésre jutott, hogy a versenyhez hagyományosan kapcsolódó római útra Arpino előtt kerül sor. Bár sem nekem, sem Gergely Gábor tanár úrnak a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumból nem volt összehasonlítási alapja korábbi arpinós tapasztalatok híján, ez a megoldás több szempontból szerencsésnek bizonyult. A résztvevők döntő többsége ugyanis egyáltalán nem ismerte egymást, de a Liszt Ferenc repülőtéren április 30-án megindult félszeg ismerkedés már az első római (…)

Teljes szöveg

A 2023. évi arpinói Cicero-verseny hazai válogatójának eredménye

Alapos mérlegelés után a Bírálóbizottság meghozta döntését a 2023. évi arpinói nemzetközi Cicero-verseny hazai válogatójának eredményéről. A bizottság, szigorúan csak a fordítói teljesítményt figyelembe véve, az alábbi versenyző diákok számára javasolja a részvételt a 2023. május 4. és 7. között megrendezésre kerülő arpinói latin „diákolimpián” (és kapcsolódó szokásos római tanulmányi kiránduláson, 2023. május 7-10.). Kiutazó csapat 1. helyezés Madár Gergely Németh László Gimnázium Budapest 2. helyezés Csáji Gyöngyvér Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium Budapest 3. helyezés Németh Viktória Eötvös József Gimnázium Budapest 4. helyezés Százados András Piarista Gimnázium Budapest 5. helyezés Gajda Sára Erzsébet Teleki Blanka Gimnázium Székesfehérvár 6. helyezés Gadányi Boldizsár (…)

Teljes szöveg

Értesítés a 2023. évi arpinói Cicero-verseny hazai válogatójáról

Ezúton hívjuk fel mindannyiuk szíves figyelmét, hogy az arpinói nemzetközi Cicero-verseny (amely 2023. május 4-7. között kerül jelenléti formában megrendezésre, vö. https://www.certamenciceronianum.it/it/) hazai válogatóversenye virtuális úton, Canvas LMS-rendszer segítségével (párhuzamos Zoom-távfelügyelet mellett), online (MOOC) felületen kerül lebonyolításra, 2023. január 13-n, pénteken 9.00 órától 13.00 óráig. A válogatóversenyre az alábbi feltételek szerint jelentkezett tanuló az online (fordítási) dolgozatot (kizárólag nyomtatott vagy online latin-magyar szótár segítségével) megírhatja iskolájában, de otthonában vagy bármely más erre alkalmas helyen is, ahol zavartalanul, nyugodt körülmények között, folyamatos internetes elérést és (képi és hangi kommunikációt is lehetővé tévő) Zoom-kapcsolatot is biztosító számítógép (laptop) áll a rendelkezésére a (…)

Teljes szöveg

Szakmai beszámoló a 42. Arpinói Nemzetközi Cicero-versenyről és a római tanulmányi kirándulásról

2022. május 5-10. Idén végre ismét lehetősége nyílt a magyar diákok számára, hogy részt vehessenek az arpinói nemzetközi latin fordítóversenyen. A világjárvány miatt tavaly teljesen elmaradt az „élő” forduló, csak online felületen keresztül mérhették össze a tudásukat a diákok. Az előző évek következtében azonban idén csak négy diáknak adatott meg a kijutás lehetősége. A döntő forduló összlétszámát csökkentették az olasz szervezők beiktatva még egy szűrőt tavasszal. Így fordulhatott elő, hogy több fiatal is elmondhatja magáról azt a szomorú tényt, hogy tavaly is, idén is, azaz kétszer is bejutott hivatalosan az arpinói nemzetközi döntőbe a magyarországi verseny alapján, de egyszer sem (…)

Teljes szöveg